Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291

Subscribe RSS

 Hyvä yhteishenki yhdistyksessä
26.02.2014 15:28 | Leppis

Uusi hallitus on valittu ja sen kunniaksi muutamia ajatuksia yhdistystoiminnasta tiedoksi uusille hallituslaisille ja vanhoille muistutuksena. Voiko yhdistyksessä olla hyvä henki? Millä se saadaan aikaiseksi? Koiraexpossakin otettiin asia tänä vuonna esille ”Hyväluonteinen koirayhdistys”-luennon muodossa. Tämä kertoo muun muassa siitä, että Suomenmaalta löytyy paljon yhdistyksiä, joissa jäsenet ja toimijat ovat muodostaneet omia kuppikuntiaan. Yhteen hiileen puhaltaminen on varmasti joskus ollut niissäkin yhdistyksissä kaunis idea mutta se on unohtunut vuosien varrella.

Joutsan Koiraharrastajat ry on onnistunut melko hyvin pitämään tsemppihengen ja yhdessätekemisen yllä. Yksi syy tähän on yhdistyksen ikä ja koko, pienessä porukassa kaikki tuntevat toisensa eikä pääse tulemaan niin herkästi suuria erimielisyyksiä. Toki myös hyvät toimijat ovat selittämässä asiaa, yhdistys koostuu aina henkilöistä. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikkien pitäisi olla samaa mieltä kaikesta ja hymistellä joukossa yhden ajatuksille! On kuitenkin monta erilaista tapaa selvittää erimielisyyksiä ja epäselvyyksiä, myös henkilön omat ominaisuudet vaikuttavat siihen miten palaute annetaan/otetaan vastaan. Joku nasauttaa mielipiteensä heti pöytään, joku tajuaa vasta kotona mitä olisi pitänyt sanoa. Erilaisia palautteenantokanavia pitää myös kehittää, koska moni ei halua tuoda ääntään kuuluviin porukassa, tähän soveltuu esimerkiksi näiden kotisivujen vieraskirja (kommentin voi jättää nimettömänä).

Kaikissa ja kaikessa on kuitenkin aina varaa kehittyä, kukaan tai mikään ei ole täydellinen. Millainen on hyvä yhdistystoimija? Avoin. Ystävällinen. Muuntautumiskykyinen. Innostava. Kykeneväinen antamaan ja vastaanottamaan palautetta. Idearikas. Keskusteleva. Samat ominaisuudet ovat varmasti toivottavia muillakin elämän osa-alueilla eli niiden harjoitteleminen ei mene hukkaan kellään.

(Tämän kirjoituksen ei ole tarkoitus arvostella ketään eikä se edusta yhdistyksen virallista kantaa. Tämä on vain istuvan puheenjohtajan mietintöjä ja ajatuksia, toiveita ja tajunnanvirtaa.)


( Päivitetty: 26.02.2014 15:31 )

 - Leppis | Kommentoi
 Hehkutusta ja onnistumisia
07.05.2011 07:09 | Leppis

Positiivista palautetta annetaan vielä nykyäänkin aivan liian harvoin. Tämän blogitekstin tarkoituksena on hehkuttaa kevään 2011 koirakoululaisia ja heidän onnistumisiaan. Kurssit eivät vielä ole ohi, mutta miksi odottaa loppuun ja antaa palaute vasta sitten?

Allekirjoittanut kokee kouluttajana päässeensä eteenpäin ja asian ytimeen, kun näkee edistymistä joka ikinen kerta treenikentällä. Toki suurin kiitos kuuluu aktiivisten koiranomistajien vapaa-ajan käyttämisestä koiriensa kouluttamiseen, mutta koulutustavankin täytyy olla oikea (tai ainakin tehokas), jos tällaista edistymistä tapahtuu. 

Seuraavana lista, joka sisältää paljon nimiä ja on varmasti raskas koirakoulujen ulkopuolisen kahlata läpi. Kiitoksien täytyy kuitenkin mennä jokaiselle asianomaiselle, joten tässä se tulee! Kiitos Mervi ja Soolo, Marja ja Rosa, Elina ja Betty, Nina ja Iita ja Alli, Anne ja Rasmus, Pia ja Toro, Johanna ja Rudi, Anna-Mari ja Otto, Eila ja Pyry, Ritva ja Moona, Timo ja Nemo, Jutta ja Jekku, Riikka ja Piitu, Meri ja Bono, Kati ja Pipsa sekä Essi ja Aapo. Te teette koirakouluista pitämisen arvoisia.


 - Leppis | Kommentit (2)Kommentoi
 Uusi vuosi, uudet kujeet
12.02.2011 09:24 | Leppis

Vuoden vaihtuessa on hyvä jäädä hetkeksi miettimään mennyttä, mutta vain hetkeksi, sillä tuleva tuo tullessaan kaikenlaista tekemistä ja keskittymisen arvoista uutta. Ynnätään hyvät puolet ja kriittisesti tutkitaan myös niitä huonoja puolia. Sitten eteenpäin!

Koiraseuran kannalta vuosi 2010 oli taloudellisesti jälleen kerran hyvä, tulosta tehtiin. Joissain tapahtumissa ja kursseissa päästiin hyviin tuloksiin, toisissa ei. Kyseessä on kuitenkin voittoa tavoittelematon yhdistys, joten kokonaiskuvaa tarkasteltaessa miinusmerkkisiä tilaisuuksia ei tarvitse jäädä kauhistelemaan. 

Koulutusten näkökulmasta mennyt vuosi oli ainakin allekirjoittajan mielestä onnistunut. Kurssilaiset itse toki määrittelevät onnistumisen ja sen, miten kokivat eri kurssit. Yleisesti katsoen saatu palaute koirakouluista oli hyvää ja motivoi jatkamaan! Kouluttajien motivaatiota pitävät yllä myös erilaiset kouluttajakoulutukset, joihin vuoden 2010 aikana on päästy osallistumaan. Tietotaidon päivittäminen on tärkeää, jotta vältetään paikallaanpolkeminen koulutuksissa. 

Palautetta saisi tulla enemmän, myös niitä soraääniä. Ilman kritiikin antamista ei huomaa omia virheitään ja kuvittelee tilanteen olevan oikein hyvin, vaikkei todellisuudessa ole. Eli rohkeasti mielipiteitä esiin, vaikka nimettömänä vieraskirjan kautta jos päin kasvoja sanominen jännittää.

Ja vielä viimeiseksi, kiitoksia menneestä vuodesta ja luottamuksesta tulevaan. Tehdään tästä vuodesta ainakin yhtä hyvä kuin menneestä!


 - Leppis | Kommentoi
 Miksi meillä on kiire ja vähän aikaa tehdä heti alusta asti oikein, mutta loputtomasti aikaa korjata tehtyjä virheitä?
23.10.2010 16:51 | Leppis

Siinäpä se. Otsikko on pitkä mutta täyttä asiaa. Jari Parkkisenniemi kertoi luennollaan tänään oppimisen perusteista, nimenomaan tehokkaan sellaisen. Opettaahan voi monella tavalla ja jokainen tapa, jolla saadaan aikaan tuloksia, on hyvä. On kuitenkin eri asia, onko oppiminen tehokasta ja näin ollen nopeaa.

Ohjaajien tulisi sitoutua koiran kouluttamiseen kunnolla, eikä tulla treenikentälle vaihtamaan kuulumisia tuttujen kanssa. Koira valitettavasti oppii koko ajan, siinä ei ole mitään off-nappulaa, joten jos kouluttaja kiinnittää huomiota muuhun kuin koiraansa, ehtii koira löytää ympäristöstä sille kannattavia asioita (mm. hajut, toiset koirat). Sitten ihmetellään että onpa kumma kun koira ei mitään opi! Toki kurssiryhmän jäsenet muodostavat sosiaalisen yhteisön, mutta niitä kuulumisia ja muita juttuja ehtii vaihtamaan vaikka koulutuksen jälkeen, kun koirat ovat osansa tehneet ja päässeet autoon lepäämään. Tai vaikkapa ennen varsinaista treeniä, samalla kun ohjeita ja tehtäviä jaetaan.

Jari nosti esiin myös oikea-aikaisen vahvistamisen merkityksen. Ohjaajan täytyy tietää mitä haluaa koiransa tekevän ja palkkaavan siitä koiraa välittömästi. Näin vältetään väärien asioiden vahvistaminen. Kun kouluttaminen suunnitellaan hyvin etukäteen ja haluttu käytös palastellaan osiksi, saadaan onnistumisen todennäköisyys suuremmaksi ja koirakon molemmat osapuolet onnistuvat. 

Ja muistetaan kuitenkin, ettei eläinten kouluttaminen ole mitään rakettitiedettä; koira tekee jotain joko saavuttaakseen jotain hyvää tai välttääkseen jotain epämiellyttävää. Kunhan vain ymmärretään, että KOIRA määrittelee sen, mikä on sen mielestä tavoittelemisen arvoista hyvää. Ja että palkkion on tultava heti. Ja että kouluttaminen pitää suunnitella etukäteen. Ja että oikean käytöksen ja palkkion saannin välin kestolla ja tapahtumilla on merkitystä. Kouluttaminen on yksinkertaista, mutta ei välttämättä helppoa..;)


 - Leppis | Kommentit (1)Kommentoi
 Syysterveiset
10.10.2010 17:08 | Leppis

Eipä tätä blogia mitenkään erityisen ahkerasti tule päiviteltyä, on olevinaan niin kiire. Nyt on kuitenkin niin hyvät fiilikset että ne on pakko jakaa! Allekirjoittanut ei omalla paikkakunnalla juuri treeneihin ehdi, koska pitää niitä aika usein itse, mutta nyt naksutinkurssilla oli paikka meille!

Pappisen kylätalo täyttyi lauantaina useasta opinhaluisesta koirakosta, ikähaitari oli melko laaja ja rotujakin oli useita. Oli perusasiat osaavaa ja täysin kokematonta koiraa, joillain jopa jotain ikävää käytöstä. Intensiivisestä kahden päivän kurssista sai kuitenkin toivon mukaan jokainen jotain mukaansa ja ajatuksen tehokkaasta koulutusesta itämään. Itse ainakin nautin kovasti, kun näin oman koirani edistymistä muutamien toistojen jälkeen. Ei se koira ole hidas, ohjaaja kylläkin. ;)

Kiitoksia kouluttaja-Eilalle ja muille osallistujille! Kokkia unohtamatta!

Muutamia kuvia vielä viikonlopun tunnelmista:


 - Leppis | Kommentoi©2020 Joutsan Koiraharrastajat ry - suntuubi.com